maanantai 8. joulukuuta 2014

Jumissa menneisyydessä?

Ystäväni ehdotuksesta pohdiskelen tällä kertaa sitä, miksi jotkut jumittuvat menneisyyden tapahtumiin.

Kaikki tuntevat varmasti ainakin jonkun, joka roikkuu jatkuvasti meneessä. Moni meistä on todennäköisesti itsekin kokenut vähintäänkin lyhyen jakson elämässään, jolloin on tuntunut siltä, ettei elämässä oikein tunnu pääsevän eteenpäin. Miksi sitten jotkut jäävät helpommin ja pidemmäksi aikaa menneisyyteen roikkumaan kuin toiset?
Jokainen menneisyydessä jumittava tietää parhaiten itse, minkä takia ei ole päässyt menneisyyden ikävistä tapahtumista eteenpäin. Kirjoitan tässä pohdintojani siitä, miksi näin voi olla.

Menneisyyteen saattaa jumittua, koska tällöin on helppo olla ottamatta vastuuta omasta elämästä. Kaiken voi aina selittää tyyliin: "En voi menestyä elämässäni, koska minulla oli vaikea lapsuus." Tai: "Entinen aviopuolisoni petti minua. En voi kuvitellakaan aloittavani uutta parisuhdetta, koska en voi luottaa enää kehenkään." Menneisyydestä löytyvät vastaukset ja syyt joka asiaan: tietyt asiat eivät kertakaikkiaan voi onnistua tänä päivänä, koska henkilöllä on vaikea menneisyys ja asiat eivät ole ennenkään onnistuneet.

Menneisyydessä on tavallaan turvallista elää; kun keskittyy menneisyyden asioihin, ne todennäköisimmin myös toistavat itseään ja silloin ainakin tietää jo etukäteen edes suunnilleen mitä saa. Kun ei yritä mitään uutta tai vanhasta kaavasta poikkeavaa, ei tule pettymyksiäkään.

Menneisyyden murehtijat saavat monesti myös osakseen sääliä tilittäessään vanhoja asioita uudelleen ja uudelleen. Jotkut saattavat saada nautintoa siitä, että heitä surkutellaan, ja voivotellaan heidän onnetonta elämäänsä. Onhan tämäkin keino yrittää saada ihmisiltä huomiota ja huolenpitoa.

Toiset taas kokevat elämänsä parhaan ajan olleen jossain menneisyydessä. Olen vuosien varrella pelottavan monen yli kolmikymppisen tuttuni sanovan tyyliin: "Parhaat vuoteni olivat silloin parikymppisenä." Nykyhetki ja tulevaisuuden näkymät ovatkin varmasti aika ankeat, jos uskoo vahvasti kaiken parhaan elämässä olevan jo takanapäin.

Joillekin menneisyyteen ripustautuminen voi myös olla tietoinen valinta. He eivät ehkä haluakaan kohdata todellisuutta ja nähdä mahdollisuutta elämänsä parantamiseen. Sekin on hyväksyttävä. Ketään ei voi auttaa tai muuttaa väkisin.

Onneksi kuitenkin todennäköistä on, että moni menneisyyteen keskittyvä ei vain yksinkertaisesti ole vielä oivaltanut, että kaikki on hänestä itsestään kiinni. Elämästä voi tehdä juuri sellaista kuin haluaa. Tai ehkä hän ei ole saanut oikeanlaista apua tilanteen parantamiseen.

Koskaan ei ole myöhäistä muuttaa elämän suuntaa. Voit ottaa elämän ohjakset omiin käsiin. Voit päättää katsoa asioita toisella tavalla kuin aiemmin ja nähdä sekä menneisyytesi, että tulevaisuutesi uudessa valossa: silloin kaikki muuttuu.

Koetko jumittavasi negatiivisessa menneisyydessäsi? Haluaisitko päästää irti menneestä ja siirtyä elämässäsi seuraavalle tasolle? Joskus tähän muutokseen riittää vain pieni sysäys. Tämä sysäys voi olla vaikkapa sen faktan oivaltaminen, että tosiaan pystyt minä hetkenä hyvänsä muuttamaan ajattelutapaasi ja ottamaan elämäsi omiin käsiisi.
Asiaa voi edesauttaa ja voimistaa lukemalla alan kirjallisuutta, erityisesti inspiroivia kertomuksia ihmisistä, jotka ovat selvinneet niin sanotusti vaikeuksien kautta voittoon. Tai ehkä tunnet henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka ovat menestyneet menneisyyden vaikeuksista huolimatta. Koeta jutella heidän kanssaan ja kysy, kuinka he sen tekivät. Saatat saada lisäinspiraatiota muutokseesi kun huomaat, että jotkut ympärilläsi olevista ihmisistä ovat oikeasti pystyneet muuttamaan elämäänsä, eikä kyse ole vain jostakin urbaanista legendasta.

Voit myös miettiä, miten voisit antaa menneisyyden tapahtumille uuden, positiivisen merkityksen. Esimerkiksi lapsena ja nuorena kärsin vuosia siitä, että äitini oli todella vaativa. Mikään mitä tein, ei ollut tarpeeksi hyvä hänelle. Olin ahdistunut ja koin jatkuvasti riittämättömyyden tunteita, vaikka yritin aina parhaani. Vasta aikuisena, vuoden jos toisenkin voivoteltuani äitini toimintaa, ymmärsin lopulta, että juuri näiden kokemuksien takia olen se määrätietoinen ja aikaansaava ihminen joka olen tänä päivänä. Ja samalla hetkellä menneisyyden ikävät kokemukset muuttuivat mahtavaksi voimavaraksi. Jos vain haluat, pystyt varmasti kääntämään menneisyytesi varjoja voimavaroiksesi. Kokeile! Olo kevenee aika nopeasti, kun vaihtaa vanhan negatiivisen kokemuksen positiiviseksi voimavaraksi, josta voi olla paljon iloa ja apua tulevaisuudessa.

Jos koet tarvitsevasi apua elämäsi täyskäännöksessä, ota rohkeasti yhteyttä alan ammattilaisiin. He ovat olemassa sinua varten.

Kun olet valmis siirtymään menneisyydestä tähän hetkeen ja sinulle mielekkään tulevaisuuden suunnitteluun, saat apua ja tukea tähän prosessiin esimerkiksi life coachilta. Jo muutamastakin valmennuskerrasta voi olla sinulle merkittävää apua.
Jos sen sijaan tunnet tarvitsevasi vielä laajempaa menneisyyden tapahtumien selvittelyä ennen nykyhetkeen ja tulevaisuuteen keskittymistä, tai voimavarasi mennä eteenpäin ovat vähäiset, saat parhaiten apua terapiasta.

Kaikki tarvitsemme joskus ulkopuolista apua tai tukea elämän eri tilanteissa. Aivan kuten treeniohjelmasi saattaa suunnitella personal trainer yhdessä kanssasi, yhtä lailla järkevää on pyytää life coachilta tai terapeutilta apua muun elämän suunnitteluun ja muutosten tekoon.

Koskaan ei ole myöhäistä tulla onnelliseksi. Koskaan ei ole myöhäistä saada onnellinen menneisyys. Mitä jos alkaisit elää elämäsi parasta aikaa juuri nyt? Päätös on sinun.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti