sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Valintoja, valintoja

Olen halunnut kirjoittaa valinnoista siitä asti kun näin erään lehden lööpissä lukevan: ”Narsisti tuhosi elämäni”. Lehti jäi minulta ostamatta ja juttu lukematta, mutta nuo näkemäni sanat herättivät paljon ajatuksia. Näitä katkeria tilityksiä siitä kuinka joku on tuhonnut jonkun elämän, kuulee aivan liian usein.

Miten onkin niin helppoa ja yleistä aina syyttää jotakuta toista, ihmistä tai asiaa, omasta pahasta olosta ja elämäntilanteesta? Usein kuulee mainittavan kuinka alkoholi, huumeet, väkivaltainen mies, narsisti tai vaikkapa hankala ex-vaimo ovat tuhonneet kyseisen ihmisen elämän. Mutta harvemmin kuulee puhuttavan siitä kuinka tämä henkilö itse alkoi käyttämään liikaa alkoholia tai huumeita, alkoi tapailla miestä joka osoittautui väkivaltaiseksi tai narsistiksi, mutta päätti kuitenkin jatkaa tapailua tai kuinka hän itse kosi naista, meni naimisiin ja myöhemmin erosi. Kaikki nämä asiathan perustuvat omiin valintoihimme. Harvemmin kukaan meitä pakottaa nauttimaan alkoholia tai huumeita, olemaan ihmissuhteessa tai menemään naimisiin. Kuinka siis voimme syyttää ketään muuta kuin itseämme?

Eräs tuttavani  valitteli minulle kerran paino-ongelmaansa, ja kuinka kaikki on hänen miehensä syytä.  Oli kuulemma vaikea päästä ylipainosta eroon koska hänen miehensä on niin ilkeä häntä kohtaan että hänen oli jatkuvasti syötävä suklaata ja keksejä. Yritin ilmaista tuttavalleni mahdollisimman diplomaattisesti että ellei mies väkipakolla syötä hänelle niitä suklaita ja keksejä, ei miestä mielestäni voida tuttavani paino-ongelmista syyttää. Itsehän tuttavani ne herkut kantaa kotiin kaupasta ja syö ne. Miehen syytä on korkeintaan ikävä käyttäytyminen mutta itsehän tuttavani on miehensä valinnut ja halunnut jatkaa suhdetta. Kaikki nämä ovat olleet täysin hänen omia valintojaan.

Hieno asia tässä elämässä on se, että meillä on vapaus valita. Joka päivä teemme lukuisia valintoja;  jotkut pienempiä ja merkityksettömämpiä, jotkut taas suuria ja tärkeitä. Siinä missä valitsemme aamulla mitkä vaatteet laitamme päällemme, voimme myös valita millä tuulella olemme ja kuinka haluamme suhtautua eteemme tuleviin ihmisiin ja asioihin. Itse valitsemme ystävämme ja kenen kanssa olemme ihmissuhteissa. No ihan kaikkea, kuten vanhempiaan tai sisaruksiaan esimerkiksi ei voi valita, mutta saamme kuitenkin valita kuinka heihin suhtaudumme. Ja mitä positiivisemmin onnistumme suhtautumaan elämässämme oleviin ihmisiin ja asioihin, sitä onnellisempia olemme ja sitä helpompaa meillä on.

Jokainen varmasti on tehnyt elämänsä varrella niitä huonojakin valintoja, ja luultavasti tulee tekemäänkin, sehän on vain inhimillistä. Mutta onneksi voi lähestulkoon aina valita uudelleen, muuttaa suuntaa siinä vaiheessa kun huomaa menneensä metsään, asiassa kuin asiassa.  
Jos tekee jatkuvasti samalla tavalla kuin on aina tehnyt, saa elämäänsä samanlaisia asioita ja ihmisiä kuin on aina saanut. 
Jos haluat muuttaa elämääsi ja saada uudenlaisia kokemuksia, kokeile valita jotakin joka poikkeaa vanhasta kaavastasi.

Valintatilanteessa voit aina miettiä että ”jos valitsen näin, valinnan seuraukset ovat välittömästi...ja seuraukset pitkällä tähtäimellä ovat...”. Voit myös miettiä minkälainen vaikutus mahdollisella valinnallasi on läheisiisi ja muihin ympärilläsi oleviin ihmisiin, tai vielä suuremmassa perspektiivissä. Esimerkiksi; jos tänään lopetan tupakanpolton, välittömät seuraukset ovat että säästän rahaa, henkeni ja vaatteeni eivät haise tupakalle, pikkuhiljaa oloni ja hapenottokykyni kohenevat, pitkällä tähtäimellä saatan välttyä keuhkosyövältä. Läheiseni ovat varmasti ilosia siitä että en haise tupakalle, työpaikalla pomoni ja kollegani ovat mielissään siitä etten enää jatkuvasti häviä ulos tupakkatauolle...jne.

Mitä enemmän positiivisia merkityksiä tietylle valinnalle löytyy, sitä varmemmin olet tekemässä oikeaa valintaa. Tällaisten valintojen tekemisestä seuraa sinulle yhä enemmän hyvää mieltä ja elämänlaatusi paranee.  Mitä positiivisemmin päätät suhtautua asioihin ja ihmisiin, sitä parempia ja mielekkäämpiä päiväsi ovat.
Sinä päätät.

Pirteää päivää ja hyviä valintoja!

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti